Posiłki dla przedszkoli i szkół
Nawet najbardziej wartościowy surowiec, jeśli zostanie poddany niewłaściwej technologii przygotowania potraw, utraci swoje prozdrowotne właściwości i może stać się szkodliwy dla zdrowia. Wychodząc naprzeciw dobru konsumentów, w tym wypadku małych dzieci, nasza Firma pracuje z zachowaniem wszelkich wymogów systemów bezpieczeństwa i jakości żywności. Przygotowanie potraw odbywa się zgodnie z systemem GMP, GHP i HACCP. Współpracujemy tylko ze sprawdzonymi i zaufanymi dostawcami i producentami żywności. Artykuły spożywcze używane do przygotowywania potraw są przez nas starannie selekcjonowane, tak by powstałe z nich dania charakteryzowały się wysoką wartością odżywczą i jakością zdrowotną. Dodatkowe korzyści zdrowotne w technologii przygotowania posiłków niesie za sobą wykorzystanie przez nas pieca konwekcyjnego. Jedną z licznych zalet tego urządzenia jest możliwość znacznego ograniczenia strat cennych witamin i składników mineralnych podczas obróbki termicznej żywności. W naszej Firmie potrawy przygotowywane są zawsze na bieżąco- tego samego dnia, w którym są serwowane. Każde danie w postaci świeżego, ciepłego i pełnowartościowego posiłku trafia na talerz Państwa Pociech. Nasza Firma dokłada wszelkich starań, by oferowane przez nas posiłki obiadowe były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
Warto zaznaczyć, że układane przez nas jadłospisy posiadają pozytywną opinię Dietetyka, z którym współpracujemy, co utwierdza nas tylko w przekonaniu, że wydawane przez nas posiłki spełniają najnowsze normy żywienia dzieci, odpowiadając nie tylko potrzebom zdrowotnym, ale również preferencjom smakowym Państwa Dzieci.
Kilka słów o żywieniu dzieci
Dziś już z pewnością wiemy, że styl życia i właściwe żywienie mają ogromny wpływ na długość i jakość naszego życia. Wiemy również, że najważniejszym czasem dla programowania naszego zdrowia jest okres płodowy i pierwsze trzy lata życia. Właściwe odżywianie połączone z umiarkowanym i regularnym wysiłkiem fizycznym jest niezwykle ważne w profilaktyce szeregu chorób przewlekłych (otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory, udary, choroby neurodegeneracyjne). Z badań przeprowadzonych w 2011 roku przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie wynika, że większość dzieci spożywa za mało produktów mlecznych oraz warzyw i owoców, za dużo natomiast mięsa, wędlin. Stwierdzono liczne błędy żywieniowe, złe nawyki oraz niewłaściwy profil składników odżywczych w dietach małych dzieci. Wśród badanych, 80% dzieci miało dietę niedoborową w wapń i witaminę D, u 90% dzieci nadmierne spożycie soli, a u 80% – cukru.
Szanowni Państwo,
PRAWIDŁOWA DIETA MA REALNY WPŁYW na zdrowie Waszego dziecka, DŁUGOŚĆ i JAKOŚĆ jego życia.
Okres pomiędzy 13 a 36 miesiącem życia dziecka jest okresem KRYTYCZNYM do rozwoju określonych preferencji i nawyków żywieniowych.
W dalszych latach życia dziecka następuje utrwalanie nabytych nawyków żywieniowych i preferencji smakowych. To OD PAŃSTWA zależy czy dziecko będzie dokonywało prawidłowych wyborów żywieniowych, czy też powielało nieprawidłowe wzorce.
Zdrowa dieta dzieci jest jednym z elementów umożliwiających ich optymalny wzrost, rozwój i zdrowie. Pod pojęciem takiej diety rozumieć należy urozmaicony, polecany w żywieniu dzieci asortyment żywności, właściwą liczbę posiłków o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej oraz o wysokiej jakości zdrowotnej. Dieta dziecka będzie prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych: białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych – zwłaszcza żelaza i wapnia – wtedy, gdy w kuchni wykorzystane zostaną różnorodne produkty spożywcze – mleko i produkty mleczne, pieczywo, kasze, mięso, drób, ryby, owoce i warzywa, a przygotowywane posiłki będą urozmaicone.
Korzystanie z opinii dietetyka przy układaniu jadłospisów dla małych dzieci pozwoli uniknąć podstawowych błędów w żywieniu małego dziecka i poważnych, zdrowotnych następstw w przyszłości.
Jak żywić małe dziecko?
W żywieniu dzieci szczególną uwagę należy zwrócić na częstość spożywania posiłków i ich organizację, dobór produktów w diecie, wartość energetyczną i odżywczą oraz nawyki i zachowania żywieniowe. Właściwa organizacja posiłków podawanych dziecku w ciągu dnia zabezpiecza równomierną podaż energii, a także pozwala uniknąć błędów żywieniowych.
Małe dzieci powinny otrzymywać w ciągu dnia 4 – 5 posiłków tj. 3 podstawowe (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 – 2 uzupełniające (II śniadanie i/lub podwieczorek).
Wartość energetyczna i odżywcza diet dzieci powinny realizować zapotrzebowanie żywieniowe dzieci określone w normach.
Posiłki serwowane w żłobku lub przedszkolu (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek) powinny pokrywać łącznie 75% całodziennego zapotrzebowania dziecka na energię i składniki odżywcze (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, makro- i mikroelementy).
Normy dla poszczególnych grup wiekowych przedstawiają się następująco:
Dzieci w wieku 1-3 lata
Zawartość całodziennej racji pokarmowej | i. na osobę/dzień
| |
główne składniki | Energia | 1000 kcal |
Białko | max 20% energii z diety | |
Tłuszcz | 35-40% energii z diety (45-50g) | |
Węglowodany | 50-60% energii z diety | |
Włókno pokarmowe | 10g | |
Woda | 1250 ml | |
składniki mineralne | Sód | 750 mg |
Potas | 2400 mg | |
Wapń | 700 mg | |
Fosfor | 460 mg | |
Magnez | 80 mg | |
Żelazo | 7 mg | |
Cynk | 3 mg | |
Miedź | 0,3 mg | |
Jod | 90 ug | |
Selen | 20 ug | |
witaminy | witamina A | 400 ug |
witamina B1 | 0,5mg | |
witamina B2 | 0,5mg | |
niacyna | ||
kwas pantotenowy | ||
witamina B6 | 0,5mg | |
witamina B12 | 0,9 ug | |
witamina C | 40 mg | |
witamina D | 5 ug (nie uwzględniając suplementacji diety w okresie jesienno-zimowym) | |
witamina E | 6 mg | |
witamina K | 15 ug | |
kwas foliowy | 150 ug |
Dzieci w wieku 4-6 lat
Zawartość całodziennej racji pokarmowej | Zapotrzebowania na osobę/dobę
| |
główne składniki | Energia | 1400 kcal |
Białko | max 20% energii z diety | |
Tłuszcz | 30-35% energii z diety (50-55g) | |
Węglowodany | 50-60% energii z diety | |
Włókno pokarmowe | 14g | |
Woda | 1600 ml | |
składniki mineralne | Sód | 1000 mg |
Potas | 3100 mg | |
Wapń | 1000 mg | |
Fosfor | 500 mg | |
Magnez | 130 mg | |
Żelazo | 10 mg | |
Cynk | 5 mg | |
Miedź | 0,4 mg | |
Jod | 90 ug | |
Selen | 30 ug | |
witaminy | witamina A | 450ug |
witamina B1 | 0,6mg | |
witamina B2 | 0,6 mg | |
niacyna | 8mg | |
kwas pantotenowy | 3mg | |
witamina B6 | 0,6mg | |
witamina B12 | 1,2 ug | |
witamina C | 50 mg | |
witamina D | 5 ug (nie uwzględniając suplementacji diety w okresie jesienno-zimowym) | |
witamina E | 6mg | |
witamina K | 20 ug | |
kwas foliowy | 200 ug |
A co po powrocie do domu?
Kolacja to posiłek popołudniowo-wieczorny przygotowywany dla dzieci w domu. Zależy w dużej mierze od tego czy dziecko uczęszcza do żłobka lub przedszkola. Często jest to kolacja dziecka łączona przy jednym stole z posiłkiem obiadowo-kolacyjnym rodziców po ich powrocie z pracy. Dla niektórych dzieci jest to drugi obiad. Niekiedy ostatnim posiłkiem popołudniowym dzieci jest bogatszy podwieczorek i owoce zjadane przed snem. Ten zróżnicowany wzorzec żywienia dzieci wymaga indywidualnych jadłospisów. Posiłek podawany na kolację powinien być lekkostrawny. Potrawy gotowane mogą urozmaicić standardowe zestawy z kanapkami. W jadłospisach kolacyjnych dzieci należy uwzględnić wysokowartościowe produkty spożywcze, które są źródłem białka, witamin i składników mineralnych – chude mięso, mleko i jego przetwory (twarożki, maślanki naturalne), a wśród nich mleczne napoje fermentowane – kefiry, jogurty (naturalne). Posiłek wieczorny bogaty w węglowodany złożone, witaminy i składniki mineralne działa uspokajająco i może być korzystny dla dzieci nadaktywnych. Podobnie może działać szklanka ciepłego mleka wypita przed snem. W takim przypadku należy pamiętać jeszcze raz o higienie jamy ustnej.