Posiłki dla przedszkoli i szkół

Nawet najbardziej wartościowy surowiec, jeśli zostanie poddany niewłaściwej technologii przygotowania potraw, utraci swoje prozdrowotne właściwości i może stać się szkodliwy dla zdrowia. Wychodząc naprzeciw dobru konsumentów, w tym wypadku małych dzieci, nasza Firma pracuje z zachowaniem wszelkich wymogów systemów bezpieczeństwa i jakości żywności. Przygotowanie potraw odbywa się zgodnie z systemem GMP, GHP i HACCPWspółpracujemy tylko ze sprawdzonymi i zaufanymi dostawcami i producentami żywności. Artykuły spożywcze używane do przygotowywania potraw są przez nas starannie selekcjonowane, tak by powstałe z nich dania charakteryzowały się wysoką wartością odżywczą i jakością zdrowotną. Dodatkowe korzyści zdrowotne w technologii przygotowania posiłków niesie za sobą wykorzystanie przez nas pieca konwekcyjnego. Jedną z licznych zalet tego urządzenia jest możliwość znacznego ograniczenia strat cennych witamin i składników mineralnych podczas obróbki termicznej żywności. W naszej Firmie potrawy przygotowywane są zawsze na bieżąco- tego samego dnia, w którym są serwowane. Każde danie w postaci świeżego, ciepłego i pełnowartościowego posiłku trafia na talerz Państwa Pociech. Nasza Firma dokłada wszelkich starań, by oferowane przez nas posiłki obiadowe były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.

Warto zaznaczyć, że układane przez nas jadłospisy posiadają pozytywną opinię Dietetyka, z którym współpracujemy, co utwierdza nas tylko w przekonaniu, że wydawane przez nas posiłki spełniają najnowsze normy żywienia dzieci, odpowiadając nie tylko potrzebom zdrowotnym, ale również preferencjom smakowym Państwa Dzieci.

Kilka słów o żywieniu dzieci

Dziś już z pewnością wiemy, że styl życia i właściwe żywienie mają ogromny wpływ na długość i jakość naszego życia. Wiemy również, że najważniejszym czasem dla programowania naszego zdrowia jest okres płodowy i pierwsze trzy lata życia. Właściwe odżywianie połączone z umiarkowanym i regularnym wysiłkiem fizycznym jest niezwykle ważne w profilaktyce szeregu chorób przewlekłych (otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory, udary, choroby neurodegeneracyjne). Z badań przeprowadzonych w 2011 roku przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie wynika, że większość dzieci spożywa za mało produktów mlecznych oraz warzyw i owoców, za dużo natomiast mięsa, wędlin. Stwierdzono liczne błędy żywieniowe, złe nawyki oraz niewłaściwy profil składników odżywczych w dietach małych dzieci. Wśród badanych, 80% dzieci miało dietę niedoborową w wapń i witaminę D, u 90% dzieci nadmierne spożycie soli, a u 80% – cukru.

Szanowni Państwo,

 PRAWIDŁOWA DIETA MA REALNY WPŁYW  na zdrowie Waszego dziecka, DŁUGOŚĆ i JAKOŚĆ  jego życia.

 Okres pomiędzy 13 a 36 miesiącem życia dziecka jest okresem KRYTYCZNYM do rozwoju określonych preferencji i nawyków żywieniowych.

 W dalszych latach życia dziecka następuje utrwalanie nabytych nawyków żywieniowych i preferencji smakowych. To OD PAŃSTWA zależy czy dziecko będzie dokonywało prawidłowych wyborów żywieniowych, czy też powielało nieprawidłowe wzorce.

 Zdrowa dieta dzieci jest jednym z elementów umożliwiających ich optymalny wzrost, rozwój i zdrowie. Pod pojęciem takiej diety rozumieć należy urozmaicony, polecany w żywieniu dzieci asortyment żywności, właściwą liczbę posiłków o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej oraz o wysokiej jakości zdrowotnej. Dieta dziecka będzie prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych: białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych – zwłaszcza żelaza i wapnia – wtedy, gdy w kuchni wykorzystane zostaną różnorodne produkty spożywcze – mleko i produkty mleczne, pieczywo, kasze, mięso, drób, ryby, owoce i warzywa, a przygotowywane posiłki będą urozmaicone.

 Korzystanie z opinii dietetyka przy układaniu jadłospisów dla małych dzieci pozwoli uniknąć podstawowych błędów w żywieniu małego dziecka i poważnych, zdrowotnych następstw w przyszłości.

 Jak żywić małe dziecko?

 W żywieniu dzieci szczególną uwagę należy zwrócić na częstość spożywania posiłków i ich organizację, dobór produktów w diecie, wartość energetyczną i odżywczą oraz nawyki i zachowania żywieniowe. Właściwa organizacja posiłków podawanych dziecku w ciągu dnia zabezpiecza równomierną podaż energii, a także pozwala uniknąć błędów żywieniowych.

 Małe dzieci powinny otrzymywać w ciągu dnia 4 – 5 posiłków tj. 3 podstawowe (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 – 2 uzupełniające (II śniadanie i/lub podwieczorek).

 Wartość energetyczna i odżywcza diet dzieci powinny realizować zapotrzebowanie żywieniowe dzieci określone w normach.

 Posiłki serwowane w żłobku lub przedszkolu (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek) powinny pokrywać łącznie 75% całodziennego zapotrzebowania dziecka na energię i składniki odżywcze (białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, makro- i mikroelementy).

Normy dla poszczególnych grup wiekowych przedstawiają się następująco:

 

Dzieci w wieku 1-3 lata

Zawartość całodziennej racji pokarmowej

         i.       

na osobę/dzień

 

główne składniki

Energia

1000 kcal

Białko

max 20% energii z diety

Tłuszcz

35-40% energii z diety (45-50g)

Węglowodany

50-60% energii z diety

Włókno pokarmowe

10g

Woda

1250 ml

składniki mineralne

Sód

750 mg

Potas

2400 mg

Wapń

700 mg

Fosfor

460 mg

Magnez

80 mg

Żelazo

7 mg

Cynk

3 mg

Miedź

0,3 mg

Jod

90 ug

Selen

20 ug

witaminy

witamina A

400 ug

witamina B1

0,5mg 

witamina B2

0,5mg 

niacyna

 

kwas pantotenowy

 

witamina B6

0,5mg 

witamina B12

0,9 ug 

witamina C

40 mg 

witamina D

5 ug  (nie uwzględniając suplementacji diety w okresie jesienno-zimowym)

witamina E

6 mg

witamina K

15 ug

kwas foliowy

150 ug 

 

Dzieci w wieku 4-6 lat

Zawartość całodziennej racji pokarmowej

Zapotrzebowania

na osobę/dobę

 

główne składniki

Energia

1400 kcal

Białko

max 20% energii z diety

Tłuszcz

30-35% energii z diety (50-55g)

Węglowodany

50-60% energii z diety

Włókno pokarmowe

14g

Woda

1600 ml

składniki mineralne

Sód

1000 mg

Potas

3100 mg

Wapń

1000 mg

Fosfor

500 mg

Magnez

130 mg

Żelazo

10 mg

Cynk

5 mg

Miedź

0,4 mg

Jod

90 ug

Selen

30 ug

witaminy

witamina A

450ug

witamina B1

0,6mg

witamina B2

0,6 mg

niacyna

8mg

kwas pantotenowy

3mg

witamina B6

0,6mg

witamina B12

1,2 ug

witamina C

50 mg

witamina D

5 ug (nie uwzględniając suplementacji diety w okresie jesienno-zimowym)

witamina E

6mg

witamina K

20 ug

kwas foliowy

200 ug

A co po powrocie do domu?

 Kolacja to posiłek popołudniowo-wieczorny przygotowywany dla dzieci w domu. Zależy w dużej mierze od tego czy dziecko uczęszcza do żłobka lub przedszkola. Często jest to kolacja dziecka łączona przy jednym stole z posiłkiem obiadowo-kolacyjnym rodziców po ich powrocie z pracy. Dla niektórych dzieci jest to drugi obiad. Niekiedy ostatnim posiłkiem popołudniowym dzieci jest bogatszy podwieczorek i owoce zjadane przed snem. Ten zróżnicowany wzorzec żywienia dzieci wymaga indywidualnych jadłospisów. Posiłek podawany  na kolację powinien być lekkostrawny. Potrawy gotowane mogą urozmaicić standardowe zestawy z kanapkami.  W jadłospisach kolacyjnych dzieci należy uwzględnić wysokowartościowe produkty spożywcze, które są źródłem białka, witamin i składników mineralnych – chude mięso, mleko i jego przetwory (twarożki, maślanki naturalne), a wśród nich mleczne napoje fermentowane – kefiry, jogurty (naturalne). Posiłek wieczorny bogaty w węglowodany złożone, witaminy i składniki mineralne działa uspokajająco i może być korzystny dla dzieci nadaktywnych. Podobnie może działać szklanka ciepłego mleka wypita przed snem.     W takim przypadku należy pamiętać jeszcze raz o higienie jamy ustnej.

Adres

ul. Rydla 93
70-783 Szczecin

NIP 9551830268

KontakT